Хімічний калейдоскоп

Про пластиковий посуд



Який відпочинок на природі без одноразової тарілки чи одноразової ложки? Який бутерброд на званому обіді без бутербродної пластикової шпажки? А який водій не бере з собою одноразового стаканчика?
 Обсяг продажі одноразової тари становить понад 30 мільйонів доларів. В рік. Тому, якщо ви змушені користуватись одноразовими тарілками, виделками, ложками та стаканами, то варто знати азбуку маркування.
 Безграмотність у цьому питанні може зашкодити вашому здоров'ю. Абревіатура на звороті посуду дозволяє або забороняє наливати окріп чи алкоголь, класти  гарячий  шашличок  або овочі. Все залежить від матеріалу, з якого виготовлено посуд.
Досить обережними потрібно бути при використанні посуду з полістиролу. На дні такого посуду має знаходитись маркування S" або трикутник із цифрою 6. Його легко відрізнити: він хрусткий і ламається. Посуд із полістиролу не витримує гарячого (витримує температуру до 70°С ).
Під чай та каву можна використовувати лише посуд з поліпропілену. Він не ламається, а лише мнеться та має позначку "РР", або трикутник із цифрою п'ять.  Так, поліпропіленовий стакан витримує температуру до 100° С.
Для гарячих страв та напоїв придатний пінопластовий посуд (спінений полістирол - пінопласт - не токсичний, бо складається на 95% з повітря). Він абсолютно інертний, а відтак не виділяє жодних токсичних речовин при контакті з їжею
Важлива деталь: одноразовий посуд - має бути  одноразовим,  повторне використання є небезпечним для здоров'я.
 Помити такий посуд без порушення цілісності полімерного шару неможливо, а без цієї цілісності посуд починає виділяти у рідину різноманітні сполуки, небезпечні для здоров'я.
Безпечними для зберігання мінералки, соків, олії вважаються пляшки з поліетилентерефталату. Він добре витримує тиск вуглекислого газу. Матеріал позначається РЕТ або РЕТF і цифрою один.
Полівінілхлорид (ПВХ) - надзвичайно дешевий. Але після тривалого зберігання починає виділяти  вінілхлорид, який є канцерогенною речовиною. Виробники мають маркувати такі вироби позначками у вигляді трійки у трикутнику або РVС.
Європейські країни вже давно почали відмовлятися від пластику для виготовлення посуду. До того ж він не тільки завдає шкоди здоров'ю, але й розкладається в землі близько сотні років. Саме з цієї причини в розвинених країнах пластик замінюють папером.


 Картонний одноразовий посуд виготовляється з природної сировини і має перевагу над іншими, що випускаються з інших видів сировини. Він не токсичний, більш термостійкий, безпечний для розігріву їжі в мікрохвильовій пічці, не містить у складі картону шкідливих сполук, легко утилізується, переробляється, само-розкладається під дією атмосферних опадів і не може бути використаний вдруге.

Допитливим хімікам

Органічна хімія

Цікаві досліди з хімії